Valokuvia ja tarinointia

Kolme suodinta

Sampsa Lietonen


Julkaistu Elokuun 23, 2015 klo 23:00Testattavana kolme eri 84,5mm Basic line- sarjan suodinta: 1. Medium ND(normal density), 2. Medium Antique, 3. Full gradual orange. Kamera: Sony a390, objektiivi: 3.5-5.6/18-55mm

UV-suodin kulkee matkassa mukana aina jo ihan käytännön syistä, koska se suojaa objektiivia lialta ja kulumiselta. Ensimmäisen polarisaatiosuotimen ostin keväällä tehtyä Nordkappin matkaa varten. Mainitsemani kaksi suodinta kulkevatkin nykyään mukana kuvatessani lähes poikkeuksetta.

Jokainen erilainen suodin muokkaa kuvaa heti kuvaushetkellä samoin kuin kuvankäsittelyohjelmalla tehtynä. Valokuvaajana pidän siitä, kun heti kuvatessa voin vaikuttaa mahdollisimman paljon kuvan lopputulokseen. Pidemmittä puheitta itse testattavien suotimien pariin.Kuvauspaikaksi valitsin Jyväskylästä kätevällä etäisyydellä keskustasta sijaitsevan Jyväsjärven. Kuvien yläpuolella on nähtävissä kameran asetukset (aukko ja suljinaika) ja kuvien alapuolella käyttämäni suodin.

Käytän tekstissäni suotimista seuraavia nimityksiä:

  • Medium ND = harmaasuodin
  • Medium Antique = antiikkinen suodin
  • Full gradual orange = oranssi suodin

Aurinko paistaa erittäin kirkkaasti pilvettömältä taivaalta ja tuo etualalla oleviin laituriin ja veneeseen vahvan kontrastin. Harmaasuodin tummentaa mukavasti taivasta ja varsinkin pilvisellä säällä kyseinen suodin estää taivaan ylivaloittumisen. Kyseessä tosiaan asteittain tummeneva suodin, jota on helppo liikutella kehikossaan saaden aikaan haluttu tummennus.

Samassa keskisarjassa (medium) harmaasuotimen kanssa painii myös antiikkinen suodin. Jälkimmäiseksi mainitun värisävyä kuvaisin violetin sävyiseksi ruskeaksi. Kyseisen värisävyn saattaisi saada aikaan ruisleivällä ja punaviinillä. Itse kuvassa sävyn muutoksen voi nähdä parhaiten veneessä ja taivaalla leijuvissa pilven hattaroissa.

Seuraavaksi on aika siirtyä raskaan sarjalaiseen (full gradual) oranssiin suotimeen. Hyppäys kahdesta aikaisemmista testattavasta tähän täysin asteittaiseen oranssiin suotimeen kuvaisin sanalla: wou!


Kyseinen laituri veneineen luo omanlaistaan tunnelmaa Jyväsjärvelle ympäri vuoden. Vanhin vene on tietääkseni jopa satavuotias.Laiturin kaiteesta erottaa hyvin suotimien erot. Kaiteen puu on väriltään ikääntyneen harmaa. Oranssi suodin ikään kuin höylää puun pinnan uusiksi tuoden esille puun alkuperäisen värin.


Suomen kesästä kuulee usein puhuttavan sateisena, mutta kyseinen ilta oli kelien puolesta tähän mennessä kesän parhaimpia. Puolipilvinen sää on usein valokuvauksen kannalta otollisin ja jatkossa aionkin mennä testaamaan kyseisiä suotimia erilaisiin kuvausolosuhteisiin. Kyseessä oli vasta pintaraapaisu aiheeseen, joten opittavaa seuraaville kuvauskerroille jäi vielä paljon.

Ensimmäistä arvostelua valokuvaukseen liittyen kirjoittaessani tuli vastaan se kuuluisa "aloittamisen vaikeus". Valokuvaus on itselleni hyvin lähellä sydäntä ja yksi parhaimpia puolia siinä on, kun pääsee kokeilemaan uutta ja yllättymään.

Suotimet tuovat uusia vivahteita tuttuihinkin maisemiin. Jos valokuvaus on satunnainen harrastus, niin suosittelen aloittamaan yhdellä tai kahdella suotimella, jolloin pääsee rauhassa tutustumaan niiden eri ominaisuuksiin. Mikäli kuvaus on sinulle harrastus tai ammatti, niin suotimia voi hankkia useammankin kerrallaan, jolloin pääsee vertailemaan niiden eroja keskenään ja voi alusta alkaen lähteä etsimään kullekin suotimelle parasta käyttötarkoitusta.

Copyright © Sampsa Lietonen